Jadłospis z pominięciem glutenu – uważaj na zielony kłos?

Dieta dla chorych na celiakię to dieta eliminacyjna, która kasuje z jadłospisu elementy zawierające białka gluteliny i gliadyny.Rekomendowana jest i będzie najczęściej podczas kontrolowania celiakii. Choroba ta jest długotrwałą niemożnością przyswojenia glutenu,pociągającą za sobą prawdziwe kłopoty w powłokach śluzowych układu pokarmowego. Nietolerancja glutenu będzie przypadłością o rodowodzie autoimmunologicznym.

Dieta bezglutenowa i jakie są jego źródła?

Gluten jest podobną do plasteliny oraz wiotką substancją, którą pozyskuje się przez wypłukanie krochmalu z mąki w kontakcie z bieżącą wodą. Zbudowany jest w 80-90%  z aminokwasów, które zależnie od frakcji w jakiej są obecne w znamiennym produkcie zbożowym mają potencjał aby prowokować zmiany alergiczne a także wystąpienie celiakii.

Gluten występuje w kłosach popularnych zbóż jak pszenica, żyto i jęczmień. W związku z tym dieta eliminująca ten konkretny rodzaj białka skupia się na pokarmach których kompozycja nie zawiera tych zbóż.

Które zboża mogą być spożywane?

Następujące zboża nie mają w sobie szkodliwego dla niektórych białka:
-kukurydza,
-proso,
-sorgo,
-ryż,
-mąka abisyńska (teff).

Inne rośliny które można włączyć do diety bezglutenowej, które zastąpią przetwory z glutenem w swoim składzie to przetwory z następujących alternatyw dla pszenicy:
– gryka zwyczajna,
– maniok,
– szarłat,
– ziemniaki,
– soja,
– len.

Przykłady bezpiecznych pokarmów

W myśl uchwalonej w listopadzie 2005 roku dyrektywie UE 2003/89/EC każdy wytwórca produktów spożywczych zobowiązany jest do udostępnienia na wdrożonym na sprzedaż produkcie informacji na temat zawartości składników które nie są przez wszystkich tolerowane, dotyczy to również glutenu. Podstawą tego działania jest wzgląd na dobre zdrowie ludzi, którzy eliminują ze swojego jadłospisu gluten. Dotyczy to na przykład: budyni, kisieli, galaretek, przypraw, przetworzonego mięsa, ziół, kakao, popularnych łakoci, produktów na bazie czekolady, konfitur.
Logo przekreślonego kłosa

Logo skreślonego kłosa powiadamia, że towar w swojej kompozycji pozbawiony jest glutenu. Jest on specjalnym symbolem, który zwiastuje przydatność żywności niezawierającej glutenu.

Wiele osób próbuje odpowiedzieć na popularne pytanie, a mianowicie po co ten znak na nalepkach produktów, jakie zazwyczaj nie  rzeczonego białka (np. na płatkach kukurydzianych)? Rzeczony rodzaj białka jest jędrnym oraz papkowatym białkiem, jakie w praktyce niełatwo usunąć na przykład wypłukać z z maszyn na hali produkcyjnej w zakładach przetwórczych. Wykorzystywanie przywołanego znaku na towarach nie zawierających w sandardzie glutenu, jest zatem potwierdzeniem, że produkcja danego produktu była zlokalizowana w halach z liniami produkcyjnymi, na których wcześniej nie znajdowały się produkty ani surowce zawierające mąki glutenowej.

Dieta bezglutenowa daje szansę na to aby uniknąć niedoborów pokarmowych a także pogorszenia stanu zdroiwa wynikiem celiakii. Ludzie na diecie bezglutenowej są zobowiązani zwracać uwagę na zestaw towarów, które nie posiada w składzie zbóż glutenowych, a co więcej wyszukiwać artykuły ze znakiem przekreślonego kłosa.

Post Author: admin