Nie zapominaj o wartości spiruliny

Ślimakowy kształt a także drobna wręcz objętość – oto jest spirulina, tak wyświechtana, a również posiadająca multum cech charakterystycznych korzystnych w codziennej suplementacji. Mianowana nadto zielonym mięsem, które jeszcze chętniej przyłączamy do powszechnej diety, z uwagi na szczególne atrybuty.

Aztekowie już w zamierzchłych czasach zauważali cechy,  jakie charakteryzuje spiruliny. Mówimy tu o niewielkich, zielonkawo-niebieskich, dla których najzwyklejszym obszarem bytowania są ciepłe zbiorniki słodkowodne Afryki i Meksyku. Oprócz tego forma sprężyny i rozwlekłość sięgająca niecałe 500ɥm. Taki drobny ,,stwór”, chociaż mający pełno korzyści z jego wrzucenia do powszechnie znanych potraw.

Zamienną nazwę zielonego mięsa spirulina zyskała przy pomocy zachwycająco sporej pojemności białka, jakiego jest w tych algach niekiedy aż trzy razy więcej niż w produktach zwierzęcych. Przy tym osiemnaście aminokwasów, zaś wśród nich 8 powszechnie określanych jako konieczne dla człowieka. W spirulinie znajdziemy więcej wyjątkowo łatwo wchłanianego przez nasz organizm żelaza niż w różnego rodzaju mięsach, za to na wspomnienie bez wątpienia zasługuje poza tym niebagatelna zawartość potasu, magnezu i niezbędnych do życia amin, mikro- i makroelementów.

Spirulina na całym świecie określana jest niekiedy mlekiem Matki Ziemi, albowiem jest w niej duże ilości niewystępującego potrzebnie kwasu gamma-linolenowego. Związek ten partycypuje w fabrykowaniu elementów odpowiadających również za normowanie ciśnienia krwi, działania przeciwdziałające zapaleniu, a do tego podniesienie urody skóry, włosów i paznokci.

Naturalne pigmenty a dokładniej w kolorze zielonym chlorofil i niebieska fikocyjanina, obecne w spirulinie niosą za sobą konsekwencję, że owa skutecznie wykazuje działanie przeciwutleniające. Wspomniana wcześniej fikocyjanina jest także odpowiedzialna za zablokowanie enzymu lipazy trzustkowej, kontrolowanie objętości tri-glicerydów we krwi poza tym normowanie poziomu glikemii poposiłkowej. Spirulina, odwołując się do opinii ekspertów, podwyższa produktywność systemu immunologicznego. Znajdujące się w niej natomiast witaminy i enzymy, a także biofotny, przykładają się do podwyższeniu jakości kondycji psychicznej oraz fizycznej.

Post Author: